marți, 29 octombrie 2013

Vernisaj Iconari in Otopeni

Iconari in Otopeni
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni
deschis publicului larg



Sambata, 26 octombrie
Ultima zi a simpozionului Iconari la Otopeni ne-a dat o clipa de ragaz. La primele ore ale diminetii am fost sa ne inchinam moastelor aduse la biserica din incinta Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia. Este capul izvorator de mir al unui sfant necunoscut din inchisorile comuniste. Linistea si sfintenia locului ni s-a pogorat in sufletele insetate de har.

Am mers apoi la Manastirea Snagov, ca sa poata lua fiecare, in voie, pe obiectivul aparatului foto straturile succesive de pictura restaurata, din epoci si stiluri diferite, redate dupa multi ani privitorului scormonitor.

La Silistea Snagovului, mica biserica si ea proaspat restaurata, ne-a revelat trei registre de pictura, care mai de care mai provocatoare. In latura stanga a altarului, ne-a surprins chipul sters al unui sfant, de o atare modernitate, incat am fi zis ca Sorin Ilfoveanu insusi l-a facut.

Inapoi la Otopeni, am avut de reglat ultimele detalii si nu mica ne-a fost mirarea cand cineva din public ne-a semnalat o eticheta pe care era un alt nume. Publicul nostru atent si mereu pe faza. 

A venit si momentul premergator vernisajului, moment in care grupul Nectarie Protopsaltul a dat solemnitate evenimentului cu cantari si tropare pentru sfintii cinstiti de iconari.  

S-ar fi cuvenit o vorbire mai condensata, mai legata, despre participanti si despre lucrarile lor, insa oboseala, cel putin in ce priveste curatorul, s-a resimtit.

S-ar fi cuvenit sa semnalez:
 -  Compozitia limpede a propunerii lui Alexandru Nicolau  - Spovedania Sfantului Voievod Neagoe Basarab
 -  Sargul cu care a reusit sa-si duca la bun sfarsit lucrarea Daniela Musat Toma, care a infatisat cu migala binecuvantarea Maicii Domnului asupra Sfantului Voievod Neagoe Basarab si asupra fiului sau, Teodosie
 - Suavitatea Sfantului Ioan Valahul, prinsa in piatra de catre Andrei Nicolae Raileanu
 - Expresivitatea multiplelor tonuri de alb din mozaicul trudit de Daniel Codrescu
 - Simplitatea, nobletea si acuratetea aduse de diaconul Nicolae Balan in fresca sa avand ca tema binecuvantarea ce se pogoara asupra Sfantului Stefan cel Mare, in dialog cu Daniil Sihastru
 - Detaliile de mare rafinament si accentele de rosu vermillon care dinamizeaza compozitia propusa de Gabriel Toma Chituc, despre nasterea Sfantului Constantin Brancoveanu
 - Colorile de pamant, vesmintele arhaice, dar mai cu seama Sfanta Treime subtil desenata de Ioan Popa in lucrarea sa, Martiriul Sfintilor Ardeleni in inchisoarea de la Kufstein
 - Armonia cromatica adusa de Marius Ghinescu in scena Sfantului Pahomie de la Gledin, ucenic al Sfantului Dimitrie al Rostovului
 - Simetria, asezarea si expresivitatea chipurilor maiestrit inchegate in propunerea lui Mihai Coman, Sfintii Marturisitori Visarion si Sofronie
 - Blicurile care dau relief vesmintelor Sfintilor Martirizati Epictet si Astion, in lucrarea lui Razvan Badescu
 - Silueta elansata si bine articulata a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, asternuta cu calm si rabdare de Razvan Gasca
 - Complexitatea si echilibrul frescei pe care Sorin Efros a infatisat Martiriul Sfintilor Brancoveni
Toate acestea, si inca multe altele au ramas nespuse, dar lucrarile vorbesc de la sine si va asteapta, cuminti, sa le receptati pe-ndelete.

Un duh bun, de impreuna lucrare, a plutit deasupra noastra in tot acest timp binecuvantat, pentru care se cuvine cu asupra de masura sa dam Slava lui Dumnezeu!
Madalina Mirea, curatorul evenimentului
Otopeni, sambata 26 octombrie


Prima parte a evenimentului s-a incheiat. Pregatim acum cartea acestei prime editii, ce se va lansa in preajma Craciunului, la o data ce va fi anuntata ulterior.

Multumim Primariei orasului Otopeni, domnului Primar Silviu Constantin Gheorghe; multumim de asemenea domnului Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural „Ion Manu” precum si intregii echipe a acestui important spatiu cultural.

Pentru intregul sprijin logistic si de comunicare, le multumim partenerilor nostri, Libraria Bizantina, Profi Art, Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1.

Suntem de asemenea recunoscatori tuturor acelora care, printr-un gand, o indreptare sau o fapta au sprijinit un proiect pe care speram sa il putem creste impreuna in timp.

Eveniment dedicat iconografiei romanesti contemporane, „Iconari in Otopeni” s-a bucurat de participari din diverse zone ale tarii si tehnici specifice in cadrul unui atelier deschis timp de patru zile la Centrul Cultural „Ion Manu”.

Iata fotografii cu lucrarile realizate de iconari in cadrul atelierului deschis.

Alexandru Nicolau


Andrei Nicolae Raileanu



Daniela Musat Toma


Daniel Codrescu


diacon Nicolae Balan


Gabriel Toma Chituc


Ioan Popa


Marius Ghinescu


Mihai Coman


Razvan Badescu


Razvan Gasca


Sorin Efros



Participanti atelier (21-24 octombrie 2013):
diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca)
Alexandru Nicolau, Bucuresti (fresca)
Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa)
Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic)
Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca)
Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana)
Ioan Popa, Otopeni (fresca)
Marius Ghinescu, Iasi (icoana)
Mihai Coman, Bucuresti (icoana)
Razvan Badescu, Galati (icoana) 
Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana)
Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa)

Participanti conferinta (25 octombrie 2013):
Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic
Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc
Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica
Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania

Expozitia va cuprinde atat lucrarile realizate de participanti in cadrul atelierului deschis cat si icoane realizate inainte de atelier si va ramane deschisa pana in luna decembrie 2013.

Program de vizitare:
L – V // 9.00 – 17.00
S – D // 9.00 – 13.00
Pentru actualizarea acestui program, va rugam sa contactati direct Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni la adresa contact@ionmanu.ro.


Pentru orice alte informatii legate de acest proiect si de participanti, puteti contacta:

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Libraria Bizntina, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1
Echipa proiectului: Madalina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioan Popa (coordonator eveniment)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu