joi, 24 octombrie 2013

A patra zi de atelier Iconari in Otopeni

Iconari in Otopeni
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni
deschis publicului larg

Vineri, 25 octombrie, ora 14 - conferinta cu invitati din zone conexe icoanei romanesti
Sambata, 26 octombrie, ora 16 - concert Grupul Nectarie Protopsaltul
Sambata, 26 octombrie, ora 16.30 - vernisaj expozitie


A patra zi
Dupa masa de pranz, eram bucuroasa ca va pot scrie azi ceva mai consistent, pentru ca s-a alaturat grupului de iconari domnul sociolog Simion Pop, la a carui conferinta veti putea asista maine, incepand cu ora 14. (Credeti-ma, se prefigureaza o conferinta consistenta, eu zic sa n-o ratati!)

N-am apucat, insa, pentru ca am primit vizita Preasfintitului Macarie, Episcop al Europei de Nord.
A petrecut cu noi mai bine de doua ore, oprindu-se la fiecare artist in parte, pe indelete, intreband unde a mai pictat, din ce ansambluri fac parte lucrarile aduse, in ce proiecte sunt implicati etc. Ne-a uimit pe toti cat de la curent era cu tot ce s-a pictat in ultimii ani, in spatiul romanesc, dar si in cel mai larg, european. La cele mai multe ansambluri se oprea cu bucurie: am fost aici!  Si a repetat de nenumarate ori: foarte frumos, excelent, excelent! Cu o parte dintre iconari se cunostea din alte drumuri si revederea a fost cu drag. A indreptat ici, colo cate un fald care nu cadea cum se cuvine pe o icoana sau pe o fresca, cu pricepere si blandete, binecuvantand in stanga si in dreapta, cu urarea: voie buna si sanatate!

Au fost momente lungi de har si de zabava. Linistea si voia buna se imprastiau in jur.

Si ne-am bucurat cu totii ca exista in clerul nostru inalt oameni tineri si neinchipuiti, culti si pastrati la zi cu informatia ca te intrebi de unde isi iau timpul necesar, cu referinte livresti (dar si iconarii erau pregatiti, caci aveau la ei cartile despre care Preasfintitul pomenea), oameni calzi, pentru care acasa ramane totusi Romania, chiar daca sunt trimisi la misiune in cele patru colturi ale lumii.

Ne-a povestit despre comunitatile de romani din Suedia si din Norvegia, despre cele patru biserici, doua de lemn si doua de zid, care sunt in lucru acolo si se vor a fi impodobite si s-a asigurat de legatura cu acesti oameni atat de necesari.

Am dat slava lui Dumnezeu pentru acest moment binecuvantat si stim ca vom mai auzi, cu siguranta, unii de altii.

Va transmitem si voua, dar din dar, la randul nostru urarea: voie buna si sanatate! Necesar!
Madalinei Mirea, curatorul evenimentului
Otopeni, joi 24 octombrie (a patra zi de atelier in cadrul proiectului)



Eveniment dedicat iconografiei romanesti contemporane, cu participari din diverse zone ale tarii si tehnici specifice, atelierul deschis in cadrul proiectului „Iconari in Otopeni” de la Centrul Cultural „Ion Manu” ajunge astazi in ultima zi.

Participanti atelier:
diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca)
Alexandru Nicolau, Bucuresti (fresca)
Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa)
Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic)
Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca)
Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana)
Ioan Popa, Otopeni (fresca)
Marius Ghinescu, Iasi (icoana)
Mihai Coman, Bucuresti (icoana)
Razvan Badescu, Galati (icoana) 
Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana)
Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa)




































Vineri, incepand cu ora 14, va asteptam la o serie de discutii si intalniri pornind de la tema de anul acesta, Sfinti traitori in spatiul romanesc, dar si de la detalii si problematici esentiale din zone conexe icoanei (sociologie, arhitectura, protopsaltica, istoria artei).

Participanti conferinta:
Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic
Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc
Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica
Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania

Sambata, 26 octombrie, ora 16:30, va asteptam la vernisajul expozitiei. Deschiderea va fi prefatata de un concert sustinut de Grupul ”Nectarie Protopsaltul” la ora 16:00.

Prezinta:
Primar Silviu Constantin Gheorghe
Consilier Patriarhal Dan Mihai Ivanovici
Curator eveniment Madalina Mirea

Intregul eveniment are loc la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, iar expozitia va cuprinde atat lucrarile realizate de participanti in cadrul atelierului deschis cat si icoane realizate inainte de atelier, va ramane deschisa pana in luna decembrie si va fi insotita de lansarea unei publicatii destinata sa reflecte intregul proiect la nivel de texte, marturii si reproduceri de cea mai buna calitate ale lucrarilor (la o data ce va fi anuntata ulterior).

Nevoia de a lucra impreuna este dublata de nevoia de a crea un spatiu de dialog, o platforma de comunicare intre iconari si intre iconari si public. Este evidenta, si de o parte si de cealalta, nevoia intalnirii. Intalnirea pe care o propunem este de aceea tocmai in atelierul din care icoana se naste. A vedea cum prinde forma icoana inseamna pentru publicul participant o experienta formatoare, dar si raspunsul posibil la propriile intrebari, unele poate inca neformulate. A fi impreuna cu ceilalti inseamna pentru iconar iesirea din atelierul propriu, dar o iesire stimulativa, crescatoare.

Ateliere similare, realizate in anii precedenti fie la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi (in 2010), fie la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti din Mogosoaia (in 2012) organizate de grupul international Eikona precum si multiple prezente ale iconarilor in discutie la manifestarile sustinute in cadrul Zilelor Artei Bizantine la Cluj-Napoca, reprezinta precedentul pe care ne propunem sa il dezvoltam la Otopeni.

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:
iconariotopeni.blogspot.ro

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Libraria Bizntina, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1

Echipa proiectului: Madalina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioan Popa (coordonator eveniment)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu