marți, 22 octombrie 2013

Iconari in Otopeni - jurnal de atelier. Ziua a doua.

Iconari in Otopeni
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni
deschis publicului larg


1. Atelier deschis cu participarea tinerilor iconari romani (21-24 octombrie) - acces liber publicului larg
2. Conferinta cu invitati din zone conexe icoanei romanesti (25 octombrie)
3. Concert Grupul Nectarie Protopsaltul (26 octombrie, ora 16.00)
4. Vernisaj expozitie (26 octombrie, ora 16.30)
  

Ziua a doua a adus pentru Iconarii din Otopeni limpezirea desenului, si diverse stadii ale culorii asezate pe panouri, cu migala si sarg.

In pauza am vorbit despre diferitele tipuri de aur, despre faptul ca e util ca pe o icoana sursa de lumina sa fie una indirecta si ca lumina optima care potenteaza icoana este cea discreta. De aceea icoanele sunt mai frumoase la vecernie. 
Aurul in diferitele lui stadii, fie ca este asternut in foita simpla sau dubla, pus cu bol, sau slefuit cu agat, este jertfa iconarului care aduce in lucrarea sa ce are el mai bun, mai pretios. Smirna si tamaia, sub forma de rasina, de damar, fac parte din aceasta ofranda. In cazul mozaicului, lumina este descompusa, teserele vibreaza suprafata si lumina se reflecta modulat, nu ca dintr-o oglinda si compozitia se poate citi.
Contrastul dintre culoare si aur, dintre aureola si chip, face, de asemenea, sa poata fi citita mai bine  compozitia. 
Aurul, se stie, este lumina harului, lumina necreata. Este lumina Raiului, cea neinserata, cea pe care ochiul o percepe ca pe o lumina calda si placuta. Asa spun Sfintii Parinti si avem motive serioase sa ii credem.
Un experiment japonez a propus poleirea unor copaci cu foita de aur. S-a observat ca la randul lor copacii radiau lumina. Cautam sursa si va mai spunem.

Madalinei Mirea, curatorul evenimentului
Otopeni, marti 22 octombrie (a doua zi de atelier in cadrul proiectului)

 





A inceput atelierul deschis in cadrul proiectului Iconari in Otopeni de la Centrul Cultural „Ion Manu”, un eveniment dedicat iconografiei romanesti contemporane, cu participari din diverse zone ale tarii si tehnici specifice.
Pana joi inclusiv (24 octombrie) va asteptam sa va intalniti cu tinerii iconari invitati, sa descoperiti lucrarile pe care le-au adus si sa vedeti cum iau nastere icoane noi.









Atelierul se va finaliza cu o masa rotunda de discutii asupra temei de anul acesta a evenimentului si anume Sfiniti traiori in spatiul romanesc, vineri 25 octombrie (ora 14) invitand vorbitori din zone conexe icoanei (sociologie, arhitectura, protopsaltica, istoria artei) si cu un vernisaj al expozitiei in ziua imediat urmatoare (sambata, 26 octombrie, ora 16:30).
Astfel, expozitia va reuni pe de o parte icoane deja realizate, aduse de participanti, iar pe de alta parte lucrari noi, ce au inceput deja sa prinda contur  in cadrul atelierului.

Intregul eveniment are loc la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, iar expozitia va ramane deschisa pana in luna decembrie, fiind insotita si de lansarea unei publicatii destinata sa reflecte intregul proiect la nivel de texte, marturii si reproduceri de cea mai buna calitate din cadrul atelierului.

Nevoia de a lucra impreuna este dublata de nevoia de a crea un spatiu de dialog, o platforma de comunicare intre iconari si intre iconari si public. Este evidenta, si de o parte si de cealalta, nevoia intalnirii. Intalnirea pe care o propunem este de aceea tocmai in atelierul din care icoana se naste. A vedea cum prinde forma icoana inseamna pentru publicul participant o experienta formatoare, dar si raspunsul posibil la propriile intrebari, unele poate inca neformulate. A fi impreuna cu ceilalti inseamna pentru iconar iesirea din atelierul propriu, dar o iesire stimulativa, crescatoare.

Ateliere similare, realizate in anii precedenti fie la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi (in 2010), fie la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti din Mogosoaia (in 2012) organizate de grupul international Eikona precum si multiple prezente ale iconarilor in discutie la manifestarile sustinute in cadrul Zilelor Artei Bizantine la Cluj-Napoca, reprezinta precedentul pe care ne propunem sa il dezvoltam la Otopeni.

Transmitem mai jos programul detaliat al evenimentului.

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:
iconariotopeni.blogspot.ro

Program:
1. Atelier
21 – 24 octombrie 2013 // program de lucru : 9:00-13:00 si 15:00-19:00
Acces liber pentru publicul larg pe toata durata desfasurarii atelierului.

Participanti atelier:
diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca)
Alexandru Nicolau, Bucuresti (fresca)
Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa)
Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic)
Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca)
Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana)
Ioan Popa, Otopeni (fresca)
Marius Ghinescu, Iasi (icoana)
Mihai Coman, Bucuresti (icoana)
Razvan Badescu, Galati (icoana) 
Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana)
Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa)

2. Conferinta / masa-rotunda
vineri, 25 octombrie 2013, ora 14:00

Conferinta va fi organizata informal, in sensul unei intalniri de discutii asupra temei lansata de prezenta editie, asupra icoanelor realizate pentru eveniment (fie inainte, fie in timpul atelierului), dar si asupra unor teme conexe alaturi de invitati din zona istoriei artei, sociologiei, arhitecturii si muzicii religioase.

Participanti conferinta:
Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic
Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc
Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica
Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania

3. Expozitie si vernisaj
sambata, 26 octombrie, ora 16:30
deschiderea expozitiei va fi prefatata de un concert sustinut de Grupul ”Nectarie Protopsaltul” la ora 16:00

Prezinta:
Primar Silviu Constantin Gheorghe
Consilier Patriarhal Dan Mihai Ivanovici
Curator eveniment Madalina Mirea

Expozitia va cuprinde atat lucrarile realizate de participanti in cadrul atelierului deschis, cat si icoane realizate inainte de atelier. Evenimentul va ramane deschis pana in 20 decembrie 2013.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Libraria Bizntina, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1

Echipa proiectului: Madalina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioan Popa (coordonator eveniment)

2 comentarii: