miercuri, 23 octombrie 2013

Iconari in Otopeni
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni
deschis publicului larg
 
1. Atelier deschis cu participarea tinerilor iconari romani (21-24 octombrie) - acces liber publicului larg
2. Conferinta cu invitati din zone conexe icoanei romanesti (25 octombrie)
3. Concert Grupul Nectarie Protopsaltul (26 octombrie, ora 16.00)
4. Vernisaj expozitie (26 octombrie, ora 16.30)


Ziua a treia 
In prima parte a zilei am primit vizita clasei a II-a de la Scoala ARC-EN-CIEL, clasa Dariei Coman, al carui tata se afla aici, intre iconari. Copiii au fost foarte curiosi, cuminti si receptivi, si ne-au pus si intrebari incuietoare de genul cine L-a facut pe Dumnezeu.

Invatatoarea, un om care stie bine despre ce este vorba in propozitie, i-a indrumat si le-a raspuns cu rabdare.

Si pentru ca unele intrebari ale copiilor au dus discutia de la pranz in jurul potopului de imagini cu care suntem zilnic asediati, Razvan Gasca a spus ca de imagine trebuie sa tina post iconarul, asta-i asceza lui. Pentru ca intrata in ochi (portile sufletului), o imagine iese greu. 
Am marturisit cu totii faptul ca dependenta nu trece nici cu renuntarea totala la televizor, de vreme ce ramanem cu privirea lipita ori de cate ori acesta ne intra in campul vizual.

Gabriel Toma Chituc a explicat fenomenul mesajelor subliminale pe care le transmit anumite emisiuni, precum si faptul ca densitatea prea mare a imaginilor pe minut, fenomen specific desenelor animate actuale, face ca mesajele lor sa nu poata fi decodate, procesate de creier. De aici frustrarea si agresiunea pe care acestea le produc copiilor nostri.

Si pentru ca maine este o sarbatoare straina spatiului si spiritului nostru, iar la scoala ni s-a cerut sa ne trimitem copiii costumati, fiul meu cel mare vrea sa mearga costumat in inger, ca sa ii sperie pe monstri si pe zombie.

As incheia, totusi, intr-o nota mai optimista, spunand ca aici pluteste un duh bun, oamenii avanseaza cu lucrarile, reporterii incearca sa deranjeze cat mai putin lucrul lor.

Va asteptam cu bucurie,
Mada Mirea

Madalina Mirea, curatorul evenimentului
Otopeni, miercuri 23 octombrie (a treia zi de atelier in cadrul proiectului)


A inceput atelierul deschis in cadrul proiectului Iconari in Otopeni de la Centrul Cultural „Ion Manu”, un eveniment dedicat iconografiei romanesti contemporane, cu participari din diverse zone ale tarii si tehnici specifice.

Pana joi inclusiv (24 octombrie) va asteptam sa va intalniti cu tinerii iconari invitati, sa descoperiti lucrarile pe care le-au adus si sa vedeti cum iau nastere icoane noi.
Atelierul se va finaliza cu o masa rotunda de discutii asupra temei de anul acesta a evenimentului si anume Sfiniti traiori in spatiul romanesc, vineri 25 octombrie (ora 14) invitand vorbitori din zone conexe icoanei (sociologie, arhitectura, protopsaltica, istoria artei) si cu un vernisaj al expozitiei in ziua imediat urmatoare (sambata, 26 octombrie, ora 16:30).
Astfel, expozitia va reuni pe de o parte icoane deja realizate, aduse de participanti, iar pe de alta parte lucrari noi, ce au inceput deja sa prinda contur  in cadrul atelierului.

Intregul eveniment are loc la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, iar expozitia va ramane deschisa pana in luna decembrie, fiind insotita si de lansarea unei publicatii destinata sa reflecte intregul proiect la nivel de texte, marturii si reproduceri de cea mai buna calitate din cadrul atelierului.

Nevoia de a lucra impreuna este dublata de nevoia de a crea un spatiu de dialog, o platforma de comunicare intre iconari si intre iconari si public. Este evidenta, si de o parte si de cealalta, nevoia intalnirii. Intalnirea pe care o propunem este de aceea tocmai in atelierul din care icoana se naste. A vedea cum prinde forma icoana inseamna pentru publicul participant o experienta formatoare, dar si raspunsul posibil la propriile intrebari, unele poate inca neformulate. A fi impreuna cu ceilalti inseamna pentru iconar iesirea din atelierul propriu, dar o iesire stimulativa, crescatoare.

Ateliere similare, realizate in anii precedenti fie la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi (in 2010), fie la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti din Mogosoaia (in 2012) organizate de grupul international Eikona precum si multiple prezente ale iconarilor in discutie la manifestarile sustinute in cadrul Zilelor Artei Bizantine la Cluj-Napoca, reprezinta precedentul pe care ne propunem sa il dezvoltam la Otopeni.

Transmitem mai jos programul detaliat al evenimentului.

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:
iconariotopeni.blogspot.ro

Program:
1. Atelier
21 – 24 octombrie 2013 // program de lucru : 9:00-13:00 si 15:00-19:00
Acces liber pentru publicul larg pe toata durata desfasurarii atelierului.

Participanti atelier:
diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca)
Alexandru Nicolau, Bucuresti (fresca)
Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa)
Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic)
Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca)
Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana)
Ioan Popa, Otopeni (fresca)
Marius Ghinescu, Iasi (icoana)
Mihai Coman, Bucuresti (icoana)
Razvan Badescu, Galati (icoana) 
Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana)
Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa)

2. Conferinta / masa-rotunda
vineri, 25 octombrie 2013, ora 14:00

Conferinta va fi organizata informal, in sensul unei intalniri de discutii asupra temei lansata de prezenta editie, asupra icoanelor realizate pentru eveniment (fie inainte, fie in timpul atelierului), dar si asupra unor teme conexe alaturi de invitati din zona istoriei artei, sociologiei, arhitecturii si muzicii religioase.

Participanti conferinta:
Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic
Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc
Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica
Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania

3. Expozitie si vernisaj
sambata, 26 octombrie, ora 16:30
deschiderea expozitiei va fi prefatata de un concert sustinut de Grupul ”Nectarie Protopsaltul” la ora 16:00

Prezinta:
Primar Silviu Constantin Gheorghe
Consilier Patriarhal Dan Mihai Ivanovici
Curator eveniment Madalina Mirea

Expozitia va cuprinde atat lucrarile realizate de participanti in cadrul atelierului deschis, cat si icoane realizate inainte de atelier. Evenimentul va ramane deschis pana in 20 decembrie 2013.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Libraria Bizntina, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1

Echipa proiectului: Madalina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioan Popa (coordonator eveniment)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu