joi, 24 octombrie 2013

Iconari in Otopeni va asteapta maine la discutii si sambata la vernisaj

Iconari in Otopeni
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni
deschis publicului larg


Vineri, 25 octombrie, ora 14 - conferinta cu invitati din zone conexe icoanei romanesti
Sambata, 26 octombrie, ora 16 - concert Grupul Nectarie Protopsaltul
Sambata, 26 octombrie, ora 16.30 - vernisaj expozitie


"V-ati simtit vreodata coplesiti in fata unei icoane? V-a trecut prin minte ca este intr-atat de vie incat pare a nu fi fost facuta de mana omului? Cat har si cat mestesug se impletesc in gestul unui iconar?
Ori de cate ori se aduna la un loc mai multi iconari, artisti, arhitecti, istorici de arta, revin in discutie aceste teme recurente si nevoia de dialog s-a cristalizat in ultimii ani. Principala miza a simpozionului din acest an ar fi raspunsul la o parte dintre aceste preocupari.

Acum, la Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni, grupul tinerilor iconari aproape a finalizat icoanele noi, in fresca, mozaic sau pe lemn. Alaturi de ei si de noi s-au perindat, in fiecare dintre zilele de atelier, zeci de vizitatori si participanti la discutii. Lucrarile pe care le-au adus iconarii inca de duminica seara si cele noi sunt lucruri trudite, din care lumina se desprinde si-l invaluie pe privitor, icoane in care harul si mestesugul sunt impreuna lucratoare.
Va asteptam cu bucurie !” 
Madalina Mirea, curatorul evenimentului

Eveniment dedicat iconografiei romanesti contemporane, cu participari din diverse zone ale tarii si tehnici specifice, atelierul deschis in cadrul proiectului „Iconari in Otopeni” de la Centrul Cultural „Ion Manu” ajunge astazi in ultima zi.

Participanti atelier:
diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca)
Alexandru Nicolau, Bucuresti (fresca)
Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa)
Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic)
Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca)
Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana)
Ioan Popa, Otopeni (fresca)
Marius Ghinescu, Iasi (icoana)
Mihai Coman, Bucuresti (icoana)
Razvan Badescu, Galati (icoana) 
Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana)
Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa)

Vineri, incepand cu ora 14, va asteptam la o serie de discutii si intalniri pornind de la tema de anul acesta, Sfinti traitori in spatiul romanesc, dar si de la detalii si problematici esentiale din zone conexe icoanei (sociologie, arhitectura, protopsaltica, istoria artei).

Participanti conferinta:
Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic
Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc
Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica
Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania

Sambata, 26 octombrie, ora 16:30, va asteptam la vernisajul expozitiei. Deschiderea va fi prefatata de un concert sustinut de Grupul ”Nectarie Protopsaltul” la ora 16:00.

Prezinta:
Primar Silviu Constantin Gheorghe
Consilier Patriarhal Dan Mihai Ivanovici
Curator eveniment Madalina Mirea

Intregul eveniment are loc la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, iar expozitia va cuprinde atat lucrarile realizate de participanti in cadrul atelierului deschis cat si icoane realizate inainte de atelier, va ramane deschisa pana in luna decembrie si va fi insotita de lansarea unei publicatii destinata sa reflecte intregul proiect la nivel de texte, marturii si reproduceri de cea mai buna calitate ale lucrarilor (la o data ce va fi anuntata ulterior).

Nevoia de a lucra impreuna este dublata de nevoia de a crea un spatiu de dialog, o platforma de comunicare intre iconari si intre iconari si public. Este evidenta, si de o parte si de cealalta, nevoia intalnirii. Intalnirea pe care o propunem este de aceea tocmai in atelierul din care icoana se naste. A vedea cum prinde forma icoana inseamna pentru publicul participant o experienta formatoare, dar si raspunsul posibil la propriile intrebari, unele poate inca neformulate. A fi impreuna cu ceilalti inseamna pentru iconar iesirea din atelierul propriu, dar o iesire stimulativa, crescatoare.

Ateliere similare, realizate in anii precedenti fie la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi (in 2010), fie la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti din Mogosoaia (in 2012) organizate de grupul international Eikona precum si multiple prezente ale iconarilor in discutie la manifestarile sustinute in cadrul Zilelor Artei Bizantine la Cluj-Napoca, reprezinta precedentul pe care ne propunem sa il dezvoltam la Otopeni.

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:
iconariotopeni.blogspot.ro

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Libraria Bizntina, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1

Echipa proiectului: Madalina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioan Popa (coordonator eveniment)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu