sâmbătă, 10 noiembrie 2018


Marcel Furtună vine de la Iași. Este absolvent de școală populară de artă, de liceu teoretic și, ca majoritatea participanților din acest an, de teologie, secția artă sacră. În seria întâlnirilor esențiale îi datorează aplecarea sa către studiul icoanei colegului său, Răzvan Gâlcă.
Pentru ediția din acest an, i-a fost alocată reprezentarea domnitorului Vasile Lupu, purtând în mână icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, căci lui îi datorăm aducerea moaștelor Cuvioasei la Iași, în secolul al XVIII-lea. Accentul este pus pe personajul principal, înfățișat figură întreagă, flancat de principalele ctitorii ale sale: Golia, Trei Ierarhi, biserica mânăstirii de maici din Copou, biserica Sfântul Dumitru din Orhei. A încercat, pentru fiecare ctitorie în parte, să redea atribute specifice, particularități ce țin de ornamente și sculptură exterioară. În tratarea veșmântului domnitorului, a ținut cont de tabloul votiv al lui Vasile Lupu de la Trei Ierarhi precum și de modelul de tapiserie aflat pe un jilț de la mânăstirea Golia, contemporan cu domnitorul.
Despre relația cu Iconari în Otopeni spune că a ratat participarea la cea de-a doua ediție la care a fost invitat. Că se bucură că poate participa acum, că este impresionat de munca și de dăruirea lui Ioan Popa și, deși atelierul i se pare unul solicitant și provocator, care îl scoate din confortul și liniștea atelierului propriu, apreciază comunicarea implicită și faptul că poate comunica spre public prin această apropiere, aspectul liturgic și didactic al icoanei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu