miercuri, 31 octombrie 2018

Ziua a II-a


Aproape cum era de așteptat, ziua a doua este despre discuții tehnice: despre aur moale, colaje și rezolvări insolite, despre treceri rafinate, miniaturi sculptate, cum numai la Vatican am mai văzut în realitate.
Compozițiile încep să se precizeze, individualitatea începe, treptat, să genereze un grup.
E liniște punctată de muzică psaltică.

Vizitatorii petrec ore bune pe lângă artiști.
Despre Iconari în Otopeni, Viorel Maxim (mozaic Regele Ferdinand I, Intregitorul),spune că i-a schimbat perspectiva asupra perioadei paleologe, la care s-a raportat ca la un reper important, vreme de mai multe decenii.
Urmărește fenomenul generat de acest simpozion și se numără printre cei ce au frecventat edițiile precedente, din public. Anul trecut, a venit special să îl cunoască pe Milan Pilipovic.
Consideră că a realizat, cu acest prilej, că nu sunt bătute în cuie canoanele, însă nici originalitatea nu trebuie căutată cu orice preț. Spune că inovația vine de la sine, prin acumulare și prin educația ochiului și a spiritului, că ea trebuie fundamentată teologic, în ani de dezbateri și că dorința de a fi diferit se poate realiza, printr-o cunoaștere vastă.

Vă așteptăm și mâine, alături de noi!

Echipa Iconari în Otopeni


Icoana Unirii (Sfinții ierarhi Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, Sf. Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Sf. Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești , Sf. Varlaam, Mitropolitul Moldovei și Sf. Dionisie, Episcopul Cetății Albe Ismail) - Lucrarea Elenei Murariu

Veronica Budai  Cluj - Napoca
Dan Isăilă - Pitești
Nikoloz Badurașvili - Tbilisi
Mihai Dumitru - București
George Rășcanu - Vaslui
Mirela Klein Kirițescu - București




Mihai Neaga - București
Elena Murariu - București
Costel Nacu - București
Mozaic - Portretul Regelui Ferdinand I  Întregitorul - lucrarea lui Viorel Maxim, de la Cluj

Miniaturi executate de Nikoloz Badurașvili - Tbilisi - Georgia
Ieroschimonah Luca - Mănăstirea Xenofont - Sfântul Munte Athos










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu