miercuri, 31 octombrie 2018

Ziua I



 Dragi prieteni,

Sfârșitul de octombrie aduce iconarii la Otopeni. Pentru mine, dintre toate, cea mai dulce “povară”, de peste an, din punct de vedere profesional.

Ziua I, organizarea de șantier, are tipicul ei. Sunt așezate pe poziție panourile și lucrările cu care fiecare a venit de acasă, facem cunoștință unul cu altul și cea mai mare provocare este ca lista tipărită a participanților și a temelor să se suprapună cu realitatea din teren.

Anul acesta, ediția a VI-a, este despre Sfinți Voievozi și Domnitori, din cele trei provincii românești, însoțiți, iconografic, de cele mai importante ctitorii ale lor.

Matei Basarab, Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Domnitorul Petru Rareș, Domnitorul Alexandru cel Bun, Domnitorul Vasile Lupu, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Basarab I, Doamna Maria Brâncoveanu, Domnitorul Mihai Viteazul, Domnitorul Mircea cel Bătrân, dar și Regele Ferdinand I, Reîntregitorul și Stema României Mari, acestea sunt titlurile propuse și asumate de paricipanții la această ediție.

Participanții, sunt, de această dată, români, cu două notabile excepții: Ieroschimonahul Luca, de la Mânăstirea Xenofont, de la Sfântul Munte Athos și Nikoloz Badurașvili, de la Tbilisi - Georgia. (Cu voia dumneavoastră, pe Ioan Cojocaru, de la Chișinău, nu am să-l număr cu străinii)

Și, dacă din punct de vedere conceptual, această ediție își propune să pună în discuție ideea de ctitorie, din punct de vedere al expresiei artistice, personal, continui să consider acest atelier deschis, o manifestare de artă contemporană.

Vă așteptăm, alături de noi

Echipa Iconari în Otopeni


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu