miercuri, 19 octombrie 2016

Ziua a treia a prins chip in icoane la Otopeni


Ziua a treia a adus chipuri pe icoane, pe fresce, pe mozaic, dar și pe miniatura ce se precizează treptat.


Ne-au vizitat mai multe grupuri de copii de la școala din vecinătate, dar și publicul nostru fidel, cele câteva zeci de oameni tenace, care au preocupări în domeniu și urmăresc, de ani buni, ceea ce facem. Bucuria lor ne încurajează și ne obligă să continuăm. 


Când vedem pentru prima oară o figură, îndrăznim să întrebăm cum se raportează persoana la lucrările pe care le vede aici, față de cele cu care este obișnuită în biserică. Sunt mai elaborate și mai libere, atât la nivel cromatic, cât și la nivel compozițional, vine prompt răspunsul. Și, plecând de aici, invităm artiștii la dezbatere. Unii consideră că e bine să se desăvârșească prin copierea cât mai fidelă a marilor modele consacrate de istoria artei sacre universale, alții, dimpotrivă, consideră că inovația la nivelul expresiei icoanei contemporane, dincolo de a fi un moft și depășind o falsă pudoare și/sau smerenie, este o datorie și o mare responsabilitate. Căci, nu-i așa, Duhul Sfânt continuă să lucreze și să inspire breasla iconarilor. Nu este nicio exagerare, în acești termeni s-au purtat discuțiile. Între aceste două jaloane, fiecare participant aduce prinos propria expresie picturală pe care și-a agonisit-o cu multă trudă, în ani lungi de ucenicie.



Am abordat, apoi, frontal, cuplurile de artiști și am întrebat dacă este mai greu sau de dorit să faci echipă cu cel cu care te însoțești. Cu toții sunt de acord că la început este dificil să consonezi, când  fiecare parte ține să precizeze liniile de forță. Apoi lucrurile se așează de la sine, până la nivelul la care verbalizarea și problematizarea își mai găsește cu greu un loc între cei doi. Acum ne întrebăm cum ar putea fi altfel, spun cei mai mulți dintre ei și lucrarea finală degajă acea armonie a spiritelor ce se întâlnesc, călăuzite de har. 


Lucrul e avansat, timpul are răbdare cu noi, dăm slavă Sfântului Ierarh Antim Ivireanul pentru toate lucrurile bune pe care ni le-a  mijlocit!



Mădălina Mirea

Curator








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu