marți, 25 octombrie 2016

Iconari in Otpeni pana in decembrie



Reverberează încă ecourile celei de-a patra ediții a simpozionului de artă liturgică Iconari în Otopeni. O ediție bogată, în care participanții au împlinit scene din viața Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. Ca și în cazul Sfinților Martiri Brâncoveni, și al Sfinților din Inchisori, iconografia sfântului este încă la începuturi. Fără efortul masiv de documentare prealabilă, pe care iconarii l-au făcut, izvodirea acestor scene nu ar fi fost posibilă. Atunci când se află în fața provocării de a propune un program iconografic nou, pe lângă o mare libertate, el se confruntă cu o mare responsabilitate, anume aceea de a fi luat ulterior drept model. 

Astfel că programul iconografic, în aspectele sale controversate, s-a conturat de la sine ca temă de discuție pentru masa rotundă. Conferințele au fost consistente și au stat la baza discuțiilor libere ce le-au urmat. Acel cadru larg și liber, în care iconarii și ceilalți specialiști pot vorbi nestingheriți s-a conturat în primele ediții, iar acum s-a împlinit. Dovadă stau orele în care publicul pe de-o parte și invitații pe de alta, au dialogat deschis, într-un mod din care se pot extrage idei și direcții viitoare.

Arhitectul Andrei Mărgulescu de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București a pledat pentru un spațiu al Împărăției care trebuie să aibă anumite calități. Monahia Atanasia Văietiși de la Mănăstirea Stavropoleos a pus în evidență aspecte concrete, ce țin de estetica programelor iconografice contemporane. Mihai Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian  Patriarhul din București a vorbit foarte dens despre programul iconografic al Mănăstirii Sucevița, în comparație cu programele iconografice ale mănăstirilor din Nordul Moldovei. Parintele Jan Nicolae ne-a propus un excurs în exoticul program iconografic al Arcei Noetice de la Alba Iulia, explicând pe larg, cum a fundamentat teologic aceste scene insolite pe care Ioan Popa a reușit cu succes să le închege într-un tot coerent și compact. A venit apoi rândul pictorului bisericesc Alexandru Nicolau să expună pe larg dificultățile arhitectonice cu care a trebuit să se confrunte în elaborarea programelor iconografice pe care le-a coordonat. Încheierea a aparținut părintelui Dumitru Bostan, de la Biserica Izvorul Tămăduirii din București, care ne-a propus câteva glosse despre narațiunea iconică din care fiecare dintre noi facem parte. 

Corul Psaltis, de la Mănăsirea Antim, condus de Florin Leonte a făcut trecerea dintre conferințe și vernisaj.

Așa cum puteți vedea, foarte multă lume ni s-a alăturat. A fost un prilej de bucurie să vedem cum crește, de la an la an, comunitatea celor interesați de această manifestare. Numărul și calitatea celor ce ne-au trecut pragul la Centrul Cultural Ion Manu din Otopeni, ne obligă și ne responsabilizează. Anul viitor, dedicat iconarilor și Sfinților Martiri din Închisorile Comuniste, va fi o nouă provocare, de care va trebui să ne ocupăm încă de pe acum.

Urmăriți-ne, voi, cei peste 28 000 de vizitatori de pe acest blog, cei ce dați sens eforturilor noastre! 

Mădălina Mirea
curator eveniment






Expoziția va rămâne deschisă până în luna decembrie 2016 și va cuprinde atât lucrările realizate de participanți în cadrul atelierului deschis, cât și icoane realizate înainte de atelier, pentru a oferi o mărturie cât mai bogată asupra preocupărilor fiecăruia.
În cursul lunii decembrie, vom lansa catalogul ediției de anul acesta, în formula unui caiet de atelier ce va cuprinde texte și mai ales imagini legate de inițiativa noastră. 
Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni și al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Librăria Bizantină, Librăria Sophia, Școala Agatonia, Square Media, Rost, Total Comunicare
Parteneri media: Igloo, Lumea Credinței, Observator Cultural, modernism.ro, Lacasuri ortodoxe, Asociatia culturala Karyes, Familia Ortodoxă, TVR 1, Universul Credinței, Radio Trinitas, Fundația Calea Victoriei, Jurnalul de Ilfov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu