miercuri, 11 decembrie 2013

Cartea "Iconari in Otopeni" se lanseaza vineri 20 decembrie ora 19

Iconari in Otopeni
LANSARE CARTE


vineri, 20 decembrie, ora 19
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni

"Dintre cele cateva proiecte curatoriale pe care le-am desfasurat anul acesta, indraznesc sa cred ca simpozionul Iconari in Otopeni  m-a marcat in cea mai mare masura. Pentru ca aici am simtit profund care este rostul curatorului: acela de agregator, de mediator de experiente conexe pe care sunt dispusi sa le aduca in scena participantii la un atare eveniment. (...) Din lucrarile pe care le-au adus cu ei, unele de mari dimensiuni si toate de o calitate remarcabila, dar si din compozitiile pe care le-au infatisat in cadrul atelierelor deschise, am inteles ca fiecare a acordat maxima atentie acestei participari. Tema propusa a fost una generoasa, Sfinti traitori in spatiul romanesc si a constituit prilejul cu care iconarii, fie ca s-au manifestat in icoana sau fresca, in sculptura sau mozaic, au propus compozitii insolite. Din lucrarile trudite, lumina se desprinde si-l invaluie pe privitor, iar harul si mestesugul sunt impreuna lucratoare."
(Madalina Mirea, curator expozitie)

Un grup de tineri iconari si istorici de arta din Bucuresti si din tara au realizat prima editie a simpozionului national de iconografie Iconari in Otopeni la Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni in forma unui atelier deschis, cu participari din diverse zone ale tarii ti tehnici specifice. Atelierul a functionat pe de o parte ca intalnire intre iconarii invitati in sensul depasirii spatiului intim al fiecaruia, iar pe de alta parte ca intalnire intre acestia si publicul doritor. Astfel, lucrarile ce au fost expuse timp de doua luni s-au constituit dintr-o parte de icoane deja realizate, aduse de participanti si dintr-o parte de lucrari realizate in cadrul atelierului, pe o durata de patru zile, intre 21 si 24 octombrie. Atelierul s-a finalizat cu o masa rotunda de discutii asupra temei de anul acesta a evenimentului si anume Sfinti traitori in spatiul romanesc si asupra subiectelor conexe, vineri 25 octombrie, invitand vorbitori din zone variate (sociologie, arhitectura, muzica psaltica, istoria artei) si cu un vernisaj al expozitiei in ziua imediat urmatoare (sambata, 26 octombrie).

Cartea pregatita a reflecta atat desfasurarea punctuala a atelierului deschis cat si discutiile pe care le-au starnit problemele aduse in discutie, va fi lansata vineri, 20 decembrie, ora 19 la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni, incheind astfel prima editie a simpozoniului de anul acesta si expozitia ce i-a urmat.

Plina de imagini de atmosfera si de detaliu, cu reproduceri atat ale lucrarilor realizate in cadrul atelierului deschis cat si ale altor reprezentari iconografice ale autorilor, destinate a contextualiza preocuparile acestora si tendintele actuale ale iconografiei romanesti, cu texte semnate de participantii la conferinte, din zone conexe subiectului si temei, cartea „Iconari in Otopeni” devine martorul cel mai consecvent al intentiilor proiectului de fata.

"Se cuvine cu aceasta ocazie a multumi tuturor premergatorilor nostri, care au recuperat si continuat, in conditii mult mai neprielnice, tehnica si valorile traditionale ale icoanei. Cu totii, cei care ne-am implicat in acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gandul, sa dam slava Bunului Dumnezeu si tuturor Sfintilor, care au ingrijit cu Duhul, cu indreptarea cugetului si a mainii, incercarile noastre.”
(Ioan Popa, coordonator eveniment)

Va asteptam cu drag!
150 de exemplare din tirajul cartii vor fi distribuite gratuit in cadrul evenimentului de lansare.

------------------------------------
Eveniment dedicat iconografiei romanesti contemporane, Iconari in Otopeni s-a bucurat de participari din diverse zone ale tarii si tehnici specifice de lucru: diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca); Alexandru Nicolau, Bucuresti (fresca); Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa); Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic); Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca); Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana); Ioan Popa, Otopeni (fresca); Marius Ghinescu, Iasi (icoana); Mihai Coman, Bucuresti (icoana); Razvan Badescu, Galati (icoana); Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana); Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa).

Participanti conferinta: Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic”; Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc”; Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica”; Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania”.

Pentru orice alte informatii puteti contacta:

------------------------------------
Acesta carte a aparut cu ocazia simpozionului national de iconografie Iconari in Otopeni, editia I – 2013, ce a avut loc la Centrul Cultural “Ion Manu”, cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni.

Editorul si echipa de proiect multumesc pe aceasta cale domnului Silviu Constantin Gheorghe, primarul Orasului Otopeni si domnului Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural “Ion Manu” din Otopeni.

Multumim intregii echipe a Centrului Cultural “Ion Manu” pentru primirea calda, profesionalismul in abordarea fiecarei etape de derulare a proiectului ca si pentru intelegerea aratata.

Multumim Grupului "Nectarie Protopsaltul" pentru frumoasa asezare a gandurilor noastre, prin muzica psaltica, catre Sfintii pomeniti in icoane.

Multumirile noastre se indreapta de asemenea catre partenerii logistici ai acestui proiect, Libraria Bizantina si Profi Art, precum si catre partenerii media, Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credintei, TVR 1.

Coordonator proiect si editor: Ioan Popa
Curator expozitie si autor texte: Madalina Mirea
Autori texte: Simion Pop, Dorin Stefan Adam, Sabin Preda, Cosmina Chituc

Fotografii: Andrei Jindiceanu
Grafica: Ioana Bita Giulea, Daniel Mihail Constantinescu
Litera: Adobe Caslon Pro
Prepress si productie: Square Media
Hartie: Claro Bulk 200 g
Tiraj: 1000 exemplare

Sursa Vietile Sfintilor: crestinortodox.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu